VA SPORT

Najnovije sportske vesti iz Valjeva!

* ** Košarka

Stišava se stihija: Metalac preživljava – ambicije skromne, poput finansija

Nekoliko dana po paljenju crvenog alarma zbog vatrene stihije koja je bila blizu da proguta najveći brend valjevskog sporta – košarkaški klub Metalac, situacija se malo smirila, te se vidi bar tračak nade za nastavak bivstovanja ovog kolektiva starog nešto preko 75 godina. Pozitivno je to što od gašenja istog svakako nema ništa, s tim da će shodno trenutnom finansijskom bilansu i novonastalim problemima, ambicije i pristup biti drugačiji.

Današnji gost jutarnjeg programa televizije Valjevo Plus bio je i dalje aktuelni, mada ne zadugo, predsednik Metalca, privrednik Vladan Janković Bukača. On je u datom razgovoru izneo to da na čelnoj funkciji ostaje do 15. septembra, sve dok klub u saradnji sa gradskom vlašću ne pronađe najbolje rešenje za njegovog naslednika.

Potvrdio je i ranija pisanja našeg portala, da je problem nastao u polju pravdanja opštinskih sredstava, odnosno da je sa istim došlo do zakašnjenja u vidu 2-3 nedelje. ”Budžet namenjen za plate igrača u prethodnoj sezoni bio je oko 42 miliona dinara, dok je za ovu narednu predviđeno oko 37-38 miliona. Inicijalni dogovor je bio takav da grad stoji iza većeg dela finansiranja ekipe, a u priči je bilo oko 20 miliona dinara. Raniji problem je bio taj što su opštinska sredstva mogla da se koriste samo za zaposlene u klubu, poput doktora, ekonoma i par trenera, a novac za košarkaše dolazio je sa strane, iz privatnih resursa. Kada sam postao predsednik, u aprilu mesecu, stanje na računu je iznosilo nula dinara, tako da u tom periodu nije bilo ničega ni da se pravda. Nakon toga je usledio priliv novca, koji je trebalo da se opravda u julu, ali smo zakasnili sa podnošenjem izveštaja. Sankcija za to jeste nedobijanje novca od opštine u periodu od naredne dve godine”, kazao je Janković.

Zatim je dodao i to da je u situaciji u kojoj se zadesio razmišljao i o igračima koji su došli, kao i njihovim porodicama, te je odlučio da zamoli trenera Ratkovicu da im svima saopšti sve o stvorenim problemima, kako i sami sebe ne bi doveli u iste, odnosno, kako bi pronašli nove angažmane u što skorijem roku. Bilo je jasno da Metalac platežno neće moći da izdrži jednu takvu sezonu, pa se okrenuo nekim jeftinijim rešenjima, s kojima bi se nadao eventualnom opstanku u Košarkaškoj ligi Srbije, i ničemu više od toga.

Janković će u nekom početnom periodu svakako biti uz klub, te mu pomoći da makar iznese finansijski nekoliko nadolazećih meseci, a na sve to, gradonačelnik Valjeva zajedno sa svojim saradnicima takođe će pokušati da doprinese poboljšanju situacije u najstarijem valjevskom košarkaškom kolektivu.

U klubu ostaje kapiten Marko Bajić, dok su nove angažmane već pronašli Nemanja Protić (Radnički Beograd), Aleksa Čabrilo (Radnički Kragujevac), Stefan Lakić (Čačak 94), Lazar Stanković (Novi Pazar), Keni Daj (Nemačka)… Klub je u razgovorima sa šestoricom potencijalnih novajlija, dok je u stručnom štabu ostao trenerski trio Milićević – Simić – Panić. Do kraja prvog prelaznog roka ostalo je još vrlo malo vremena, tako da će biti potrebno što pre pronaći najbolja rešenja u datom trenutku, shodno finansijama kojima se raspolaže, no, u narednim danima, situacija će se dodatno iskristalisati.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *