VA SPORT

Najnovije sportske vesti iz Valjeva!

F1 Specijal

Sprint u Ostinu pripao Max-u

Holanđanin je uspešno odbranio svoju poziciju na startu i, iako je imao nekoliko izazova u početnim krugovima, kasnije je dominirao na stazi, osvojivši sprint trku s znatnom prednošću nakon samo 19 krugova. Svi vozači, osim Carlosa Sainza, odlučili su se za srednje-tvrde gume za start trke. Španac Sainz je bio jedini hrabar vozač koji je krenuo na mekim pneumaticima.

Leclerc je demonstrirao agresivnost odmah na početku, pokušavajući da napadne Verstappena. Međutim, Holanđanin mu je sprečio prolaz, što je rezultiralo time da se Leclerc našao u podređenom položaju naspram Hamiltona, koji je iskoristio priliku da ga prestigne u početnim krivinama. Sainz je imao odličan start na mekim gumama i uspeo se probiti do četvrtog mesta, odmah iza svog timskog kolege.

RUBRIKA F1 SPECIJAL

Perez je demonstrirao svoju agresivnost, pokušavajući prestići Piastrija za šesto mesto, dok je i Russell tražio svoju šansu za napredovanje, iako je bio kažnjen zbog incidenta s Leclercom u kvalifikacijama. U trećem krugu, Perez je napokon uspeo obići Piastrija, a Russell je iskoristio priliku i prestigao Piastrija, iako je to uradio van granica staze. U međuvremenu, Piastri je izgubio poziciju od Gaslyja, a Russellu su sudije dale pet sekundi kazne zbog nepropisnog manevra.

Sainzove gume su brzo počele da se troše, već u petom krugu, stavljajući ga pod pritisak od strane Landa Norrisa. Na čelu trke, Hamilton je neko vreme uspevao održati zaostatak od samo jedne sekunde iza Verstappena. Međutim, do osmog kruga, razlika se povećala na preko dve sekunde. Leclerc je takođe izgubio tempo nakon gubitka pozicije u prvom krugu, držeći se konstantno oko 3.5 sekunde iza Hamiltona.

Norris je pokušao da napadne Sainza u desetom krugu, uspevši da ga prestgnei. Sainz je privremeno povratio svoje četvrto mesto, ali Norris je bolje kočio na kraju pravca u narednom krugu i uspeo zadržati svoju poziciju. Perez je takođe prošao Sainza, jasno pokazujući da se rizik s mekim gumama nije isplatio.

Prednost Verstappena je do početka 13. kruga narasla na 4 sekunde, dok je Leclerc imao identičan zaostatak prema Hamiltonu. Norris je imao šest sekundi zaostatka za Leclercom nakon borbe s Sainzom, a Perez je bio dve sekunde iza vozača iz McLarena. Russell je pokušao prestići Sainza na početku 14. kruga, ali Španac je uspeo povratiti poziciju izlaskom iz krivine.

Nažalost, u poslednja tri kruga, Stroll je morao odustati zbog problema s kočnicama, što je bilo jedino odustajanje na sprint trci. Do kraja trke nije bilo značajnih promena na stazi. Verstappen je pobedio s impresivnih osam sekundi prednosti ispred Hamiltona, koji je takođe zadržao osam sekundi prednosti ispred Leclerca.

Norris nije uspeo iskoristiti probleme s gumama Leclerca i završio je četvrti, samo sekundu iza Monačanina. Perez je zauzeo peto mesto, sa četiri sekunde zaostatka iza vozača McLarena, dok se Sainz oporavio prema kraju trke i odbranio šesto mesto. Russell je nakon utrke dobio pet sekundi kazne i pao je na osmo mesto, iza Gaslyja.

Kompletan poredak današnje trke:

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *