VA SPORT

Najnovije sportske vesti iz Valjeva!

F1 Specijal

Leklerov košmar iz Teksasa je greška koju Ferari nije smeo napraviti

Charles Leclerc je doživeo noćnu moru na Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država, gde je bio jedini vozač sa grida koji je pokušao strategiju sa jednim zaustavljanjem. Usled loše odluke stratega ekipe, Leclerc se našao u vrlo nezgodnoj situaciji obzirom da su svi ostali u finišu trke, imali drastično svežije pneumatike.

Po deseti put uzastopno, Leclerc nije uspeo da pretvori start sa pol-pozicije u pobedu, a umesto toga je svoje poslednje krugove trke – proveo boreći se za šesto mesto, koje mu je pritom oduzeto nakon okončanja trke, usled kršenja tehničkog pravilnika.

RUBRIKA F1 SPECIJAL

Na stranu sve, dometi Ferarijevog SF-23 bolida u samim trkama ne pretenduju ka pobedama, međutim Ferrari je još jedan potencijalno dobar rezultat, uništio lošim odlukama stratega. Pravo je pitanje, da ili Leclerc zaista piše istoriju kao vozač sa najvećim odnosom neiskorištenih pol-pozicija.

Još bolje pitanje bi bilo – da li je moguće da je ekipa Ferarija uspela da u jednom trkačkom danu sprovede katastofalnu strategiju, a da pritom njihov vozač bude diskvalifikovan nakon okončanja trke usled kršenja tehničkog pravilnika – što je takođe propust ekipe.

“FERRARIJEVA GREŠKA”

Ferrari svakako ne važi za tim koji će lako priznati svoju stratešku grešku ili propust, međutim ovog puta šef tima, Fred Vasseur ubrzo nakon trke je priznao kako je tim pogrešio sa strategijom Charles Leclerc-a.

“Očigledno imamo pomešane utiske jer – s’ jedne strane garaže smo sa Sainz-om, uradili prilično dobro posao. Počeli smo trku sa četvrtog mesta, a na toj poziciji smo je i završili, međutim na samom kraju smo zaostajali svega dva do tri sekunde za Norrisom što je dobar znak” – osvrnuo se Vasseur.

“Sve je išlo dobro. Sa Charlesom, koji je bio ispred Carlosa u prvom stintu, opredelili smo se za jedno zaustavljanje i to nije bila dobra odluka. Ali problem je što nismo imali jasnu sliku o tome pre trke, usled kratkog perioda za samu pripremu – obzirom da smo ovog vikenda imali i sprint kvalifikacije i sprint trku I samu trku. Bili smo malo nesigurni pre nedeljne trke što se odrazilo I na sam rezultat.” – zaključio je Vasseur.

Pedeseta pobeda za Verstappena – VA SPORT

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *