VA SPORT

Najnovije sportske vesti iz Valjeva!

** F1 Specijal

Max Verstappen 5. put pokorio Meksiko

Verstappen je ostvario petu pobedu u karijeri na VN Meksika.

Vremenski uslovi u Meksiku su bili odlični, kao i prethodnog dana tokom kvalifikacija. Većina vozača je izabrala srednje-tvrde gume za početak trke, osim Norrisa koji je startovao na mekim gumama, dok su Albon i Ocon krenuli sa tvrdim gumama.

Vozači Red Bull Racing tima su imali odličan start i formirali zavetrinu iza dva Ferrarija. Na prilasku prvoj krivini, Verstappen je bio unutra, Leclerc pored njega, a Perez sa spoljne strane Leclerca. Nažalost, zbog nedovoljno prostora između Leclerca i Pereza na kočenju došlo je do kontakta koji je kasnije imao ozbiljne posledice za domaćeg vozača jer se morao povući iz trke zbog oštećenja bolida. Incident je okarakterisan kao trkački, što u konačnici I jeste bio.


Verstappen je preuzeo vođstvo ispred Leclerca, koji je imao oštećeno prednje krilo, a Sainz se nalazio na trećem mestu ispred Ricciarda i Hamiltona. Nakon pet krugova, virtualni Safety Car je bio aktiviran zbog delova Leclercovog prednjeg krila koji je otpao u prvoj krivini, ali se trka ubrzo nastavila.

Nakon ponovnog starta, Hamilton je bio agresivan u pokušajima da prestigne Ricciarda, ali u tome nije uspevao. Obojica vozača su se žalila da im se bolidi pregrevaju i morali su često izlaziti iz zavetrine kako bi se ohladili. Hamilton je naposletku uspeo prestići Ricciarda u 11. krugu – na kočenju za prvu krivinu.

RUBRIKA F1 SPECIJAL

Norris je bio prvi koji je otišao u boks nakon starta, te se na stazu vraća sa tvrdim gumama na 18. poziciju. Nakon 15 krugova, Verstappen je vodio sa prednošću od 4 sekunde ispred Leclerca, dok je Sainz bio još 3 sekunde iza njega, a Hamilton se polako približavao Sainzu. Tada su vozači počeli štedeti gume, jer je postojala realna mogućnost za samo jedan pit-stop.
Zatim je usledila serija promena guma, počevši od Verstappena koji je otišao u boks u 20. Krugu, te se vratio na stazu iza Russella i Hulkenberga. U 22. krugu, Verstappen je pretekao Russella, a Hamilton je uskoro prestigao Ricciarda.

U 29. krugu, Verstappen je prestigao Sainza za drugo mesto i krenuo u poteru za Leclercom, koji je bio 8 sekundi ispred. Nakon što se razlika smanjila na na oko 5 sekundi – stratezi Ferarija pozivaju Leclerca-a u boks na promenu guma, ne sluteći da sledi crvena zastava i prekid same trke. Verstappen preuzima čelo karavana nekoliko trenutaka pre prekida trke.

U 33. krugu, trka je privremeno zaustavljena zbog nesreće Magnussena.


Nakon restarta, Versappen uspešno brani prvu poziciju. Hamilton aktivno napda Leclerc-a, te ga uspeva prestići u 40. krugu trke.


Na kraju, Verstappen beleži petu pobedu u Meksiku sa prednošću od 14 sekundi ispred Hamiltona, dok je Leclerc završio na trećem mestu. Sainz je bio četvrti, a Norris peti. Ricciardo se borio za šesto mesto, ali nije uspeo prestići Russella. Piastri je osvojio osmo mesto, dok je Albon završio na devetom mestu. Poslednji bod osvojio je Ocon.

Rezultati Velike Nagrade Meksika:

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *