VA SPORT

Najnovije sportske vesti iz Valjeva!

* ** Intervju Odbojka

Put od Ljiga do Valjeva vodi preko odbojkaškog terena – intervju sa Stefanom Jaćimovićem i Lukom Kneževićem

Jedan od najmlađih sportskih kolektiva u gradu, muški odbojkaški klub VA 014, godinama je prepoznatljiv po dobrom radu u mlađim selekcijama i uključivanju perspektivnih igrača u seniorska takmičenja, što kao rezultat daje potpunu afirmaciju talenata, koji se na taj način pripremaju za nastupe na velikoj sceni, bilo da je reč o našoj državi, ili čak šire od toga.

Ako se izuzmu najelitnije, veći deo ekipa na našim prostorima, ma koji sport da je u pitanju, ne može da se pohvali time da ima okosnicu i oslonac u vidu domaćih, lokalnih klinaca, što ovde, srećom, nije slučaj. Ali, da bi se o tome i moglo govoriti iz ovog ugla sada, moralo se proliti dosta znoja, uz enorman utrošak energije, trud i posvećenost, da bi VA 014 danas bio to što jeste.

FOTO: OK VA 014/Sreten Pantelić

Ne tako davno, klub je bio deo i superligaškog društva, nakon čega su usledili problemi finansijske prirode, pa se tavorilo u nižim rangovima nekoliko sezona posle toga. Prethodna jesen kao da je najavila nešto bolje dane, seniorski sastav, pod vođstvom trenerskog tandema Đorđe Petrović – Vojin Knežević – Rajko Stojanović, spremao se za napad na titulu u Drugoj ligi “Centar”, oformljen je sjajan tim, kao spoj mladosti i iskustva, što je na kraju donelo osvajanje prvenstva s maksimalnim brojem bodova. Veliku ulogu u celoj toj priči imali su jedni od najmlađih u rosteru valjevske ekipe, naši današnji sagovornici, Ljižani Stefan Jaćimović i Luka Knežević.

Momci rođeni 2006. godine, u Valjevo su došli u leto 2021. i tu nastavili svoje školovanje i odbojkašku karijeru. Ponikli su u čuvenom Spartaku, iz mesta u kom decenijama stanovništvo živi za odbojku, odakle su potekli mnogi uspešni igrači i reprezentativci, te bi i ovaj duo jednog dana mogao da bude glavni reprezent svog grada, a do tada, zašto ne i našeg.

Više sile nisu dozvolile da VA 014 u predstojećoj sezoni bude deo Prve lige, tako da se ostalo u Drugoj, s nešto izmenjenijim ambicijama i pod komandom novog šefa struke, Vojina Kneževića, inače Lukinog starijeg brata.

O Stefanovim i Lukinim prvim dodirima s odbojkom, dosadašnjem iskustvu u Valjevu, nekim željama i ambicijama za dalje, što na ličnom, što na nekom drugom planu, čitajte u nastavku teksta…

Dolazite iz kraja u kojem se praktično živi za odbojku, i kada je reč o sferi sporta, sve je podređeno upravo njoj. Zašto baš odbojka, da li je presudio upravo navedeni uticaj sredine, ili je postojalo nešto jače od toga? Da li ste se u ranom dobu bavili još nekim sportom? Da li ste tokom odrastanja imali nekog uzora, bilo da je iz vaše branše, ili bilo koje druge?

S&L: Odbojku smo počeli da treniramo baš zbog našeg sadašnjeg trenera, Vojina. Od malih nogu smo u odbojci i nikada nas nije privlačio neki drugi sport. Početak, kao i svaki drugi, je bio težak, ali smo tu zahvalni treneru Jovanu Jovičiću, koji je sve vreme bio uz nas i naučio nas dosta stvari koje su nam i dan danas jako bitne. Kao i svima koji su trenirali, idol nam je bio naš Ljižanin Marko Ivović, a pored njega, ponovo bismo pomenuli i Vojina.

Kao veoma mladi odlazite iz topline svojih domova i u potrazi za srećom i uspehom iste zamenjujete Valjevom. Koliko je bilo teško odlučiti se na taj korak i da li ste razmatrali još neku opciju za nastavak svoje avanture?

S&L: Odluka je bila jako teška, jer kao mlad igrač ne znate da li ćete za godinu dana trenirati uopšte i na koji put će vas život navesti. U toj odluci zahvalni smo svojim roditeljima, koji su bili uz nas i pristizali u pomoć kada god nam je to bilo potrebno. Jedna od opcija je bila ostanak u Ljigu, ali nam je Vojin predložio prelazak u Valjevo još u sedmom razredu osnovne škole, tako da ta ideja živi još od tad.

Stefan i Luka na potpisu ugovora s trenutnim klubom, avgust 2021. (FOTO: OK VA 014)

Već neko vreme ste ovde, kako vam prija sredina i kako provodite slobodno vreme?

S&L: Kada smo tek došli, svi su nas lepo prihvatili i atmosfera je već u startu bila sjajna. Sa svega 15 godina postali smo prvotimci, što nam je bilo od izuzetnog značaja. Trenutna atmosfera u ekipi je takođe odlična, svi se družimo i van odbojkaškog terena, što je na kraju krajeva i najbitnije.

Prošle sezone imali ste ozbiljnu ulogu u prvom timu, kod trenerskog tandema Petrović – Stojanović – Knežević dokazali ste svoj kvalitet za igranje u konkurenciji seniora. Sezona iz snova, s maksimalnim brojem bodova koliko se može osvojiti i svega nekoliko izgubljenih setova, na kraju nije nagrađena ulaskom u viši rang, usled problema finansijske prirode. Kakvi su utisci nakon svega, koliko vam je značilo to celokupno iskustvo na planu daljeg usavršavanja i nastavka karijere?

S&L: Utisci su pomešani, sigurno da nije bilo lako kada smo saznali da nećemo ući u viši rang iako smo se cele sezone trudili i radili upravo za to. Nikome na početku lige nije bilo ni na kraj pameti da ćemo je osvojiti bez ijednog izgubljenog boda. Kao mladi igrači među starijim kolegama nije lako, ali smo se brzo navikli i neverovatno napredovali, što smatramo da je ključno za nastavak naših karijera.

FOTO: OK VA 014

Seniorska liga, nažalost za vas istovetna kao i prošle sezone, uskoro počinje. VA 014 će se predstaviti sa nikad mlađim timom, stoga, šta očekujete od novog prvenstva? Kakve su vaše lične ambicije, a kakve samog kluba?

S&L: Od ove sezone iskreno očekujemo što veću poziciju na tabeli, klub je svestan da smo svi mladi igrači i da je veliki deo ekipe sačinjen od momaka koji su do prošle godine bili kadeti, tako da mislimo da je rukovodstvo zadovoljno i sa mestom u sredini tabele, no, vreme će pokazati koji su nam realni dometi.

Kada je reč o mlađim kategorijama, kakva je situacija tu? U kojim sve selekcijama se takmičite i kakva su očekivanja i nadanja?

S&L: Ove sezone, od mlađih selekcija, igramo za kadete i juniore. Doveli smo dvojicu momaka primarno za seniore, ali koji takođe imaju pravo nastupa u juniorskoj kategoriji, tako da smo s njima upotpunili ekipu. Kada je reč o kadetskom takmičenju, već smo odigrali jednu utakmicu u Loznici, gde smo odneli pobedu i tu izražavamo najviše ambicije, odnosno napad na prvo mesto. Isto važi i za juniore. Za jednu sezonu, dva državna prvenstva su veoma veliki uspeh, ali trenutno gledamo i da budemo što bolje pozicionirami u seniorima.

Ovom prilikom, želimo da se zahvalimo Stefanu i Luki na sjajnoj saradnji i prijatnom razgovoru, te da im poželimo uspeh na svakom planu u budućnosti.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *