VA SPORT

Najnovije sportske vesti iz Valjeva!

** Ostali sportovi

PSD Magleš osvojio i Gvozdačke stene

Planinari nikada ne miruju, uvek su u pokretu! A da je stvarno tako stigla je potvrda i proteklog vikenda kada su članovi PSD Magleš osvojili Gvozdačke stene.

Nova akcija u organizaciji jednog od najstarijih društava u Srbiji startovala je sjajnim raspoloženjem ispred prostorija kluba. Bila je već tada primenta neverovatna energija među planinarima koji su očigledno bili željni avanture. Kako i da bude drugačije u momentima kada su se zaputili ka izuzetnoj zanimljivoj kraškoj planini.

FOTO: PSD Magleš

Istorija beleži da su Gvozdačke stene, koje se nalaze na skoro 20 kilometara severno od Bajine Bašte, dobile ime po selu Gvozdac. S druge strane, čak i etimologija sela, kao svojevrsna grana lingvistike koja proučava poreklo reči, privlači ogromnu pažnju, pogotovu među ljudima koji obožavaju boravak u čovekovom prirodnom okruženju. Naime, naziv Gvozdac praktično je izveden od „gvozda”, što bi moglo da se označi kao lug, odnosno gusta šuma od drveća.

Bio je to i sasvim dovoljan poziv za ukupno 28 članova PSD Magleš, računajući i vodiča Dragana Pantelića, da ponovo krenu u osvajanje vrhova.

Povrh svega, kako se približavao izlazak iz kombija, a ulazak u prirodu, tako su u vazduhu mogle da se osete pozitivne vibracije. Najpre kod najiskusnijih, pa sve do onih najmađih. U međuvremenu je konačno došao i trenutak za pohod, uz nezaobilazno usputno zadržavanje na jutarnjem čaju ili prvoj kafi.

FOTO: PSD Magleš

Iako vreme, barem u pogledu magle, nikako nije bilo naklonjeno glavnim protagonistima nepresušnog hedonizma u prirodi, sa čime bi se saglasio i antički filozof Epikur, niko i nije obraćao pažnju na „ovaj nedostatak”. Deluje da to i nije bilo ništa čudno, naročito imajući u vidu šarolik izbor tema koje su često budile interesovanja za neke nove priče, ali su istovremeno i mamile osmehe na licima planinara.

Mala tajna ostaje da li se to dogodilo zbog atmosfere, zanimacije u traganju za pečurkama, mističnosti meteorološke pojave u prizemnom sloju troposfere ili nekog četvrtog razloga, mada se nesumnjivo može istaći da su svi uživali. Prema očekivanju, zacrtani plan je sproveden u delo za dugo sećanje i brojne anegdote unutar ovog društva koje će možda jednog dana čuti i nove generacije.

FOTO: PSD Magleš

Osim osvajanja vrhova Gvozdačkih stena, šetnje livadama i šumarcima, kao i magle koja je privremeno „zatvorila” vidikovce ka Drini, lepe uspomene ogledaju se u trenucima ovekovečenim fotografijama, ali verovatno i u novim gurmanskim specijalitetima za sladokusce. Tako je i stavljena tačka na akciju punih cegera i kesa raznih vrsta pečuraka. Zato je i ključna pouka sa Gvozdačkih stena da je nekada dobro i planinariti posle kišnih perioda!

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *