VA SPORT

Najnovije sportske vesti iz Valjeva!

* ** Boks Ostali sportovi

Fragmenti iz biografije BK Metalac Valjevo (1. deo)

U Valjevu boks ima tradiciju od 1927. godine. Valjevski bokseri ostali su kao relikvija iz jednog vremena u kojem su momci dobrog srca, sa dinamitom u pesnicama, znali kao jednoj plementioj veštini dodati nijansu balkanskog viteštva. Danas, u tek stasalim generacijama, ovaj sport ima par svojih takmičara koje trenutno nudi valjevski boks.

Borbe se odvijaju po strogim pravilima u kojoj borci izvlače maksimum, često prevazilaze sami sebe, i na kraju jedan drugom čestitaju od srca, jer znaju da im niko nije kriv za poraz i da su samo oni zaslužni za pobedu.

Dosadašnje aktivnosti BK Metalac imaju za cilj oživaljavanje ove plemenite veštine u Valjevu i na taj način udariti čvrste temelje za dalji rad kluba i da se povrati stara slava ovog sporta ne samo u Valjevu već u celoj Srbiji i da se vrate rezultati na nekadašnji nivo. Valjevo je bokserski centar koji ima infrastrukturu, ima ljude i publiku.

Prvi zvanični meč u Valjevu održan je 2. avgusta 1927. godine. Bokserska sekcija Sportskog kluba Trgovački formirana je krajem 1942. godine. U leto 1943. organizovao je i prvo prvenstvo Valjeva u boksu. Njegovi učenici bili su, pored ostalih, Panta Mitrović, Toma Manojlović, Momčilo i Blagoje Janković, Rade i Mile Tomić, Momčilo Čenčan.

Odmah po oslobođenju, 18. marta 1945. godine, u Valjevu se osniva Radnički sport klub Budućnost, u čijem sastavu je i bokserska sekcija, po današnjoj terminologiji, klub. Pri Vojno tehničkom zavodu Krušik postoji sportsko društvo, koje se, najpre zove VTZ, da bi oko 1950. godine postalo Krušik, u okviru koga radi i bokserska sekcija. Dotadašnje SD Krušik, 1952. godine, menja ime u Radnički.

Prvi meč u prvenstvu Beogradskog podsaveza bio je 3. oktobra 1953. godine u Beogradu protiv Obilića. Valjevci slave pobedu sa 14:6. Spajanjem SD Budućnost i SD Radnički 20. avgusta 1959. godine nastaje Sportsko društvo Metalac.

U novom Društvu rade bokserski, fudbalski, rukometni, atletski, košarakaški i biciklistički klub. Prvi zvanični meč pod novim imenom Metalac je imao 20. septembra u Beogradu u susretu osmog kola Druge lige Srbije (Beograd – Metalac 8:12).

Konačno je izgrađena sala za treninge na Stadionu 15. septembar. Metalac nastupa u Drugoj ligi Srbije – grupa Sever gde su još: Partizan (Temerin), Vojvodina (Novi Sad), Radnički (Šabac), Mladost (Apatin), Napredak (Železnik), Brodograditelj (Beograd) i Spartak (Subotica). Metalac dva kola pre kraju postaje prvak i ulazi u Kvalitetnu ligu Srbije.

1959. Prva internacionalni meč u Valjevu: Metalac – Leguja (Varšava). Titula i zvanično osvojena, 24. septembar 1960. godine, i taj dan, kada se konačno ušlo u Prvu ligu. 1961. turneja u Zapadnoj Nemačkoj 1962. godine.

1963. godina – U VRHU JUGOSLOVENSKOG BOKSA.

U Prvoj saveznoj ligi se, pored Valjevaca, takmiče Radnički (Niš), Partizan, Radnički (Kg), Crvena zvezda, Radnički (Bg), Borovo, Dinamo (Pančevo), Slavonija (Osijek), Metalac (Zagreb).

Bokserski klub Metalac je u 1964. godini postao vicešampion Jugoslavije. Ovo je zlatno doba boksa u Valjevu. Metalac ima sjajnu ekipu.

Godina 1968. liga je podeljena u dve grupe. Prvak je Radnički (Bg) sa 19, a Metalac na četvrtom mestu ima pet bodova manje.

Godina 1972. – BK Metalac je ponovo prvoligaš. Živorad – Žika Jelesijević, najuspešniji valjevski bokser svih vremena debituje pobedom u derbi meču protiv Topličanina, na Stadionu Krušika, pred 3.000 gledalaca.

Godina 1973. – Evropska bronza Živoradu Jelesijeviću. Jugoslovenski boks okićen je prvom medaljom na EŠ u Beogradu. 1974. klub se seli u drugu ligu. 1975;

Godina 1975. Omladinsko prvenstvo Beograda u Valjevu. Valjevo domaćin međunarodne revije. Učestvuju Grčka, Bugarska, Rumunija i Jugoslavije;

Godina 1980. Četvrt finale Beogradskog pobednika u Valjevu; 1981. godine klub je treći u drugoj ligi;

Godina 1977. održana proslava pola veka boksa u Valjevu. Između ostalih prisustvovali: Panta Mitrović (bauk sa Kolubare), Blagoje Lala Janković, Svetozar Bata Migtrović, Miloš Gruja Grujić, Branislav Branko Borkan i mnogi drugi.

Godina 1981. Seniorsko prvenstvo Beograda u Valjevu; 1982. klub je prvak druge lige.

Godina 1983. Metalac je ponovo provoligaš; 1983. Jugoslavija – Selekcija novinara u Valjevu; Međunarodni meč Metalac – Vašaš (Mađarska); 1983. Pojedinačno seniorsko prvenstvo Jugoslavije u Valjevu;

Godina 1984. Na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu bokseri Jugoslavje sa trenerom Slobodanom Lazićem osvojili su četiri medalje. Nebojša Jelić vicešampion Balkana. Na reviji Beogradski pobednik (četvrt i polufinale održano Valjevu) Nebojša Jelić (velter) ostvario sve tri pobede.

U Valjevu (8-10. jun 1984.), na Pećini, pred 3.000 gledalaca, održano pojedinačno prvenstvo Jugoslavije na kome je učestvovao 91 takmičar iz cele zemlje. Anto Tadić osvojio bronzanu medalju. Na Memorijalu Vaclava Prohaske u Ostravi (Čehoslovačka) Meho Krkić osvojio treće mesto.

Godina 1985. drugo mesto u KUP-u. Meč u Valjevu, održan pred preko 4.000 gledalaca u predivnom ambijentu Pećine. Na Meču šampiona u Zaječaru osvajač zlatne medalje Anto Tadić;

Iste godine: Juniorsko prvenstvo Jugoslavije u Valjevu;

Godina 1986. (do 1987.) klub se seli u drugu saveznu ligu. Zauzeto treće mesto sa devet pobeda, jedan nerešenim i četiri izgubljena meča. U reprezentaciji Srbije, na prvenstvu Jugoslavije u Banjaluci, nastupali Muhamed Jeleč, Jovica Pavlović i Boban Glišić, a Tadić bio rezerva. Bronzane medalje osvojili Pavlović i Glišić, a Jeleča izgubio u četvrtfinalu.

Kompletna ekipa Metalca učestvovala u Katovicama (Poljska) na Turniru Crni dijamant. Grujičić i Melić osvojili srebrne medalje, a Anto Tadić bronzanu.

U četvrtfinalu Meča šampiona u Valjevu učestvovali M. Jeleč, A. Tadić, Kostić, M. Stojanović, Melić. Plasirali se u polufinale Jeleč, Tadić i Melić, koji je dospeo do finala.

Na Reviji Bakarna rukavica u Boru učestvuju Tadić, Kostić i Melić. Slobodan Lazić ponovo trener svih selekcija i šef stručnog štaba;

1987. Pojedinačno juniorsko i seniorsko prvenstvo Jugoslavije u Valjevu; 1987. Polufinale Meča šampiona u Valjevu;

1989. godina – Metalac prvak Druge savezne lige – Istok i po četvrti put je u Prvoj saveznoj ligi. Na Pojedinačnom prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu učestvuju: Kostić, Tadić, Tomašević i Glišić. Novi prvaci države su Dragan Tomašević (polusrednja) i Zdravko Kostić (srednja), koji je odbranio prošlogodišnju titulu, Dejan Jovanović (laka) je vicešampion, a Ante Tadić (poluvelter) je osvojio treće mesto. U Valjevu.

U oktobru 1990. pred 1.500 gledalaca u Hali sportova, održan profesionalni boks meč. u šest rundi, sa četiri para.

Valjevo je 1991. domaćin tradicionalnog meča Jugoslavija – Selekcija novinara 14:6. Valjevci Tadić, Jovanović, Stojković, D. Milovanović i Glišić nastupali za novinare.

Titulu prvaka države u polusrednjoj odbranio je Tomašević, koji je proglašen za najboljeg tehničara na prvenstvu države održanom u Beogradu.

Tekst: BK Metalac Valjevo

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *