VA SPORT

Najnovije sportske vesti iz Valjeva!

* ** Intervju Odbojka

Đorđe Petrović za VA SPORT: Želja, energija i rad su osnov svakog uspeha – vreme je za nove izazove

Iza odbojkaškog kluba VA 014 je jedna izuzetno uspešna sezona u Drugoj ligi “Centar”, čijim se osvajanjem valjevska ekspedicija vratila tamo gde u najmanju ruku pripada – u društvo prvoligaša.

Spoj mladosti i iskustva još jednom se pokazao dobro u praksi, tako da su Valjevci stvorili dobru podlogu pred izazove koji ih iščekuju u budućnosti. Dvadeset dve odigrane utakmice i isto toliko ostvarenih pobeda, bez ijednog izgubljenog boda, sa samo par izgubljenih setova, impresivan je učinak, ma o kom rangu da je reč.

Iskusniji igrači su dokazali, a oni mlađi pokazali da poseduju kvalitet i da uspeh koji su ostvarili nije nimalo slučajan, već je rezultat predanog i posvećenog rada u prethodnih gotovo godinu dana. Brodu je potreban kapetan, a to je u ovom slučaju mladi valjevski trener, Đorđe Petrović, jedan od najzaslužnijih za to što će se prvoligaška odbojka ponovo gledati u valjanom gradu iduće sezone.

FOTO: Sreten Pantelić

Popularni “Maradona” podelio je s nama neke utiske o minuloj sezoni, kao i želje vezane za iduću. Više o tome čitajte u nastavku…

Valjevo ponovo ima prvoligaša u konkurenciji odbojkaša, nakon sezone u kojoj ste sa VA 014 ostali nesavladani u Drugoj ligi “Centar” i time uzeli prvo mesto u istoj. Sad, kad su se već malo slegli utisci, kako komentarišete ostvaren uspeh i da li ste očekivali baš ovakav ishod, odnosno totalnu dominaciju u ovom rangu?

ĐP: Ulazak u Prvu ligu, tj. borba za prvo mesto u Drugoj ligi, je bio cilj kluba od početka sezone.  Ekipa je tako i selektirana da bi bila konkurentna za prvo mesto. Sigurno da niko nije mogao da zamisli da se sezona završi bez poraza, o tome se nije ni razmišljalo. Mi smo težili ka tome da što pre obezbedimo prvo mesto. Rezultat je bio ostvaren šest kola pre završetka lige. Nakon toga, još veću šansu su dobili mlađi igrači i nije se toliko vodilo računa o rezultatu koliko o njihovoj igri i sticanju iskustva. Međutim, kako se liga privodila kraju, tako je i ekipa težila ka tome da završimo bez poraza i izgubljenog boda. Zadali smo sebi novi izazov i ostvarili ga.

FOTO: Sreten Pantelić

U svemu ovome, važnu rolu imali su perspektivni valjevski odbojkaši, među kojima su bili momci od 17-18 godina. Koliko je bilo teško njih prilagoditi na igranje u seniorskoj konkurenciji i koliko za mladog igrača znače minuti, makar “na kašičicu”?

ĐP: To je još jedan benefit koji smo dobili ove sezone pored ostvarenog cilja, meni negde i najdraži. Kada smo ušli u salu i počeli pripreme, velika je bila razlika između njih i iskusnijih prvotimaca. Bilo je mladim momcima teško u početku da se prilagode načinu rada i pristupu koji se od njih očekuje u odnosu na prethodnu godinu, gde su igrali pionirsku i kadetsku ligu. Stariji igrači su ih dobro prihvatili i savetima im pomogli da brže napreduju. Kako je vreme odmicalo treninzi su bili sve dinamičniji i produktivniji. Naravno, utakmice za njih su bile mnogo veći problem zbog straha koji postoji kod igrača. Ali, napornim radom u drugom delu sezone počeli su da prikazuju približnu istu igru sa treninga i na utakmicama. To je omogućilo da ostvarimo ovakav uspeh. Sigurno da će njima puno značiti ovo iskustvo koje su stekli u ovoj sezoni, jer za iskustvo je potrebno vreme, a mi smo ga imali i oni su to maksimalno iskoristili. Na njima je da rade dalje i da se ne zadovoljavaju ovim uspehom. Svaka sledeća sezona za njih je sticanje novog znanja i iskustva.

Ono što je krasilo Vašu ekipu od početka do kraja jeste ogromna energija, koja je polazila od najmlađih pa sve do najstarijih članova. Kolike zasluge za uspeh pripisujete upravo tome, u odnosu na taktiku i fizičku spremu, kao bazu?

ĐP: Jako je teško kada se tri sezone borimo za opstanak u Prvoj ligi i gde se do svake pobede jako teško dolazilo, nakon ispadanja za neke smo bili već otpisani kao klub i ekipa. Svi su imali veliku želju da pokažu i publici i ljubiteljima odbojke da možemo da se odmah vratimo u Prvu ligu. Dolaskom mlađih igrača ta energija je postala još jača. Ona nas je krasila od prvog treninga pa do poslednjeg. Sigurno da svaka ekipa koja teži ka nekom uspehu ne može bez dobre energije i želje doći do željenog uspeha. U odbojci, kao i ostalim sportovima, dosta zavisi od taktike i fizičke spreme i bez toga se ne može. Međutim, dobra energija i velika želja u ekipi, to je ono što čini razliku od ostalih.

FOTO: Sreten Pantelić

Imali ste i jednog inostranog igrača u sastavu. Koliko je bilo teško (ako je uopšte i bilo) uklopiti njega u Vaš sistem rada?

ĐP: Gustavo je mlad igrač, ima svega 20 godina. Njegova konstitucija tela i fizička sprema mu daju mogućnost da bude veoma dominantan u napadu. Međutim, odbojka se igra u dva pravca, i u tome smo imali problema. Bilo je teško objasniti mu da su svi elementi u odbojci bitni. I ako želi da bude kompletan igrač on te elemente mora usvojiti i unaprediti. Takođe, za njega je bila novina da mora poštovati disciplinu igre i taktiku koja je određena. To su sve stvari na kojima smo radili tokom sezone i definitivno je dalo rezultata. Na njemu je da još mnogo radi ako želi da postane bolji odbojkaš.

FOTO: Sreten Pantelić

Za neke od momaka postoji interesovanje čak i klubova iz Super lige, što je samo još jedan pokazatelj dobrog rada u prethodnom periodu. Iako je možda rano za to, da li mislite da postoje šanse da se uprkos tome zadrži kostur tima?

ĐP: U protekle tri sezone igrači iz našeg kluba nakon završetka lige su odlazili u inostranstvo, Superligu, ili klubove koji su u Prvoj ligi konkurentni za ulazak u Superligu. Tako da je to pokazatelj kako se radi u klubu i da igrači napreduju. Naravno da postoji šansa, pre svega zato što kostur ekipe čine momci iz Valjeva koji su tu dugi niz godina. Promena će sigurno biti, kako odlazaka, tako i pojačanja. Na čelnicima kluba je da naprave strategiju za narednu sezonu.

FOTO: Sreten Pantelić

Za očekivanja je rano, ali za želje možemo da Vas pitamo u svakom trenutku. Stoga, koje su Vaše želje za narednu sezonu?

ĐP: Iako već imam radno iskustvo u seniorskoj odbojci i Prvoj ligi, ja sam i dalje mlad trener i moja ljubav prema ovom sportu iskazuje se u želji da radim sa mladim igračima i da ih pripremam za najveće izazove u seniorskoj konkurenciji. Preuzeo sam seniorsku ekipu kao prelazno rešenje jer je klub bio u teškoj situaciji nakon ispadanja iz Superlige i ostao sam tri sezone, veoma uzbudljive, sa mnogo padova i uspona. Klub se stabilizovao i funcioniše bez poteškoća, tako da mislim da je vreme za nove izazove i stvaranje novih odbojkaša i odbojkašica – zaključio je naš današnji sagovornik.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo Đorđu na odličnoj saradnji i prijatnom razgovoru, te da mu poželimo puno uspeha na svakom planu u budućnosti.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *