VA SPORT

Najnovije sportske vesti iz Valjeva!

** Ostali sportovi

Američki fudbal u Srbiji i Valjevu

Svi ste nekada kraj malih ekrana ugledali mišićave, velike tipove sa kacigama na glavi i štitnicima na ramenima kako se biju oko lopte jajastog oblika, trče sa njom i hvataju istu. Većina vas je čula, a neki čak i prate NFL (profesionalnu ligu Američkog fudbala).

Međutim, malo vas je upoznato sa time da se taj sport aktivno igra i u Srbiji već nekih 20 godina. U tom periodu stvorile su se brojne lige, formirali mnogi timovi, i mnogo ljudi se u našoj zemlji upoznalo sa tim sportom. Imamo predstavnike koji su nekoliko puta osvajali i evropske klupske šampionate, brojne igrače koji igraju u Nemačkoj, Poljskoj, Italiji i drugim zemljama po Evropi i par mladih nada koje se nalaze u SAD na koledžima.

FOTO: Kaf Vukodlaci Valjevo

Ovaj sport se globalno širi po Evropi, a to je bio slučaj i kod nas, kada smo u jednom trenutku 2015. godine pod okriljem našeg saveza (SAAF-Srpska Asocijacija Američkog Fudbala) imali tri seniorske lige, sa po skoro 10 klubova u svakoj ligi, juniorsku ligu, kadetsku, pionirsku, petliće, fleg fudbal bez kontakta za devojke, seniore, i još mnogo toga.

Od te 2015. godine, američki fudbal u našoj zemlji je na žalost na rubu opstanka. Klubovi su u nedostatku finansijskih sredstava počeli da se gase, umiru, a situacija je toliko alarmantna da danas u našoj Prvoj ligi učestvuje svega 7 timova, dok se Druga liga igra u formatu 9 na 9, sa samo dve ekipe u njoj. Svi klubovi su ugroženi, doslovno svi.

U našem Valjevu klub i dalje postoji, zove se Vukodlaci Valjevo i u njemu aktivno trenira oko 15 mališana uzrasta od 7 do 12 godina, ali je klub otvoren za sve koji bi hteli da se oprobaju, i dečaci i devojčice, i momci i devojke.

– Ono što želim ovom prilikom je da pozovem sve gradove da se priključe akciji i osnuju školicu ovog sporta u svom gradu. Bez dece, omladine i omladinskih selekcija ovaj sport će se u našoj zemlji kroz par godina jednostavno ugasiti. Čačak, Obrenovac, Sremska Mitrovica, Šabac, Smederevo, Sombor, Niš, Pirot, Bečej itd, itd…su samo neki od klubova koji su učestvovali u ligama, takmičili se, a danas ne postoje, tačnije ne takmiče se ni u jednoj od liga – rekao je trener Lazar Mandić i dodao:

– Entuzijasti, mladi ljudi, ili oni stariji koji znate nešto o ovome sportu i imate iskustvo o njemu, a volite ga i želite da opstane, pokrenite vašu priču, promovišite sport, skupite za početak 5-10 mališana, krenite polako da razvijate i gradite svoj put kao klub i kao grad i to je jedini recept kako ćemo ovaj sport održati živim i kvalitetnim kod nas.

– Verujem i ako nismo na listi najpopularnijih sportova na ovim prostorima, da nas ima mnogo koji ovaj sport ne doživljavamo samo kao sport, već kao nešto mnogo više.

– Za kraj, pozvao bih sve zainteresovane za trening, ili pak one koji bi nešto više voleli da nauče o ovom sportu, da kontaktiraju lično mene na telefon: 061/6206448, Lazar Mandić, ili da nam se obrate putem Instagram stranice vukodlaci_valjevo.

Takođe, u toku je i nagradna igra za majicu Kluba Američkog fudbala Vukodlaci Valjevo u kojoj možete učestvovati putem LINKA!

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *