VA SPORT

Najnovije sportske vesti iz Valjeva!

* ** Košarka

Metalac sutra započinje pripreme za novu sezonu (Retrospektiva prelaznog roka)

Košarkaški klub Metalac sutra prepodne započinje pripreme za novu takmičarsku sezonu u AdmiralBet Košarkaškoj ligi Srbije, gde će ciljevi biti najviši i tiču se napadanja vrha tabele i plasmana u ABA 2 ligu. Put do regionalnog šampionata nesumnjivo će biti trnovit, s obzirom na činjenicu da se gotovo sve ekipe postepeno pojačavaju, no, situacija je trenutno takva da na papiru zvučniji tim ima samo subotički Spartak, kojeg će u budućem periodu i dalje s klupe predvoditi valjevski trener Vladimir Đokić.

Valjevski prvoligaš rano je počeo sa formiranjem rostera koji će braniti njegove boje od nastupajuće jeseni, pa je tako već u junu dogovoren dolazak sedmorice novih igrača.  Nešto veći problem bio je pronaći šefa stručnog štaba, pogotovo takvog da je u potpunosti saglasan sa izborom pojačanja, ali je izbor na kraju pao na Branislava Ratkovicu, koji se tako vraća na klupu Poskoka posle nekoliko meseci, pošto ih je prethodno vodio nepune dve sezone.

No, ipak je moralo doći do nekakvog reza. Od pomenute sedmorke, na kraju je ostala petorka iz junskog ”šopinga”, jer je došlo do prekida saradnje s dvojicom Amerikanaca, Denisom Džounsom i Dešonom Tomasom. Ostali su Demarija Frenklin, Nemanja Protić, Aleksa Čabrilo, Filip Đuran i Kristijan Bandi, a u julu su im se priključili Stefan Lakić, Mihailo Mušikić, Lazar Stanković i Keni Daj.

Što se starosedelaca tiče, potvrđen je ostanak kapitena Marka Bajića, te Nemanje Jankovića i Aleksandra Teofilovića. Konačan spisak, bez uzimanja u obzir mladih igrača, koji će imati priliku da se nametnu tokom pripremnog perioda, izgleda ovako:


Bekovska linija: Nemanja Protić, Keni Daj, Nemanja Janković, Aleksandar Teofilović, Marko Bajić, Demarija Frenklin

Niska krila: Filip Đuran, Stefan Lakić

Unutrašnja linija: Kristijan Bandi, Aleksa Čabrilo, Lazar Stanković, Mihailo Mušikić


Koncepcija je delimično izmenjena u odnosu na prethodnu sezonu, pre svega s obzirom na to da se sada svi visoki igrači odlikuju dobrim šutem spolja, čime se priprema nešto drugačiji Metalac, nego što je to bio slučaj s Urošem Lukovićem kao startnom peticom, te Simanićem i Šešlijom, gde su sva trojica prototipovi staromodnih centara.

S druge strane, Daj je neko ko bi najpre trebalo da popuni prazninu koja je još proletos nastala odlaskom Džordena Dafija, dok za Frenklina važi isto, samo umesto Čarlsa Meninga. Ipak, ove sezone dovedeni su isključivo Amerikanci s koledža, bez pređašnjeg iskustva u Evropi, što nužno i nije problem, usled toga što će imati domaće mentore u vidu Protića, Đurana, Čabrila i ostalih.

Aktuelni prvaci KLS-a sa čajetinskim Zlatiborom, povratnik Nemanja Protić, Filip Đuran i Aleksa Čabrilo, u Valjevo donose šampionski gen, s obzirom da su godinama magneti za trofeje i uspehe. X-faktor bi mogao da bude Stefan Lakić, pridošlica iz banjalučkog Borca, kojeg je domaća košarkaška javnost bolje upoznala dok je nosio dres FMP-a iz Železnika. U fizičkom smislu, on je neko ko je najpribližniji možda i najboljem igraču Metalca tokom minule sezone, Ibrahimu Durmu, no, vremenom će se videti da li će imati i sličnu ulogu, ili je trener Ratkovica pripremio nešto sasvim drugo za njega.

Posebno je zanimljiv dolazak supertalentovanog centra Mihaila Mušikića, koji je posle nekoliko godina napustio program beogradske Mege, u pokušaju da pronađe sredinu gde će iskazati pun potencijal, a prostor i rola koju mu je valjevski klub zagarantovao bili su presudni detalji koji su ga privoleli redovima Poskoka.

Ispod radara je doveden jedan od najboljih igrača Druge muške lige, Lazar Stanković, iza kojeg je jedna, u svakom pogledu, dobra sezona, a potpisom za Metalac pomenuti košarkaš vraća se u prvi rang srpske košarke, gde je u prošlosti nosio opremu zemunske Mladosti, kragujevačkog Radničkog i aleksinačkog Napretka. Na njemu je da vredno radi i tako pokaže da bespogovorno pripada najvišem nivou košarke u našoj zemlji.

Pojačanja KK Metalac

Ali, tu nije kraj sa današnjom pričom. Posle godina i godina sivila i magle u pogledu rada s mlađim selekcijama, došlo je vreme da se povuku određeni potezi, kako bi klub i konačno mogao da stvori jedan dobar sistem i praktično fabriku novih igrača, mladih Valjevaca, koji bi morali da budu nekad ponovo nosioci igre najvećeg košarkaškog kluba u Valjevu, kao što je to bivalo sad već daleko u prošlosti.

Za koordinatora mlađih kategorija postavljen je proslavljeni valjevski košarkaš Vladimir Panić, koji će pre svega pokušati da unapredi selekcije kadeta i juniora, osnaživši trenutne snage nekim novim, iz drugih gradskih klubova. Prekjuče je održan i sastanak predstavnika Metalca i Studenta 014, sa ciljem uspostavljanja poslovno – tehničke saradnje, što je bila ideja i prošlog leta, mada nije u potpunosti zaživela.

Poskoci će kompletne pripreme odraditi u Valjevu, s tim da ih očekuju dva prijateljska turnira, najpre u Lazarevcu početkom septembra, a potom i u Mađarskoj, pred sam početak nove sezone, dok će prvi kontrolni meč odigrati u subotu, 26. avgusta.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *