VA SPORT

Najnovije sportske vesti iz Valjeva!

F1 Specijal

Leclerc i Hamilton diskvalifikovani sa VN SAD

Podnice na bolidu Mercedesa i Ferrarija nisu bile u skladu sa propisima prilikom tehničkih kontrola nakon trke. Shodno tome usledila je diskvalifikacija za Hamiltona i Leclerca.

Lewis Hamilton i Charles Leclerc su diskvalifikovani sa VN SAD nakon što je otkriveno da su daske podnice ispod njihovih bolida bile pohabane više nego što je dozvoljeno prema tehničkim propisima Formule 1.

IZVEŠTAJ SA TRKE

Nakon temeljnih kontrola koje je izvršio tehnički delegat FIA-e, utvrđeni su prekršaji nakon 56 odvoženih krugova na stazi COTA. Hamilton se približio zaostatku od 19 bodova za Sergijem Perezom nakon što je vodio izuzetnu borbu u finišu sa Maxom Verstappenom. S druge strane, Leclerc je skliznuo sa pol pozicije na šesto mesto na kraju trke jer je Ferrari odlučio da mu tim samo jednom promeni gume.

Nakon temeljne istrage, tehnički izveštaj u vezi sa Hamiltonovim bolidom navodi sledeće: “Tokom saslušanja, tim je priznao da je merenje koje je izvršio tehnički tim FIA-e bilo tačno, te izjavio da je prekomerno habanje daske verovatno posledica kombinacije neravne staze i gustog rasporeda sesija tokom sprint vikenda, što je ograničilo vreme za podešavanje i proveru automobila pre trke.”

RUBRIKA F1 SPECIJAL

“Sudije ističu da je odgovornost tima osigurati da automobile bude u skladu sa tehničkim propisima tokom celog vikenda. U ovom slučaju, zadnji deo daske u oblasti definisanoj u izveštaju tehničkog delegata prema članu 3.5.9 e) tehničkih pravila premašio je dozvoljeni nivo habanja, uključujući i toleranciju habanja ovog dela.”

Ova odluka sudija rezultira time da Lando Norris nasleđuje drugo mesto od Hamiltona, a na treći stepenik pobedničkog postolja penje se Carlos Sainz. Diskvalifikacija oba vozača takođe utiče na promene unutar prvih deset, što omogućava vozačima Williamsa da se plasiraju među prvih deset, a Logan Sargeant uspeva da upiše svoj prvi bod u karijeri.

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *