VA SPORT

Najnovije sportske vesti iz Valjeva!

** Boks Ostali sportovi

Fragmenti iz biografije BK Metalac Valjevo (3. deo)

U Valjevu boks ima tradiciju od 1927. godine. Valjevski bokseri ostali su kao relikvija iz jednog vremena u kojem su momci dobrog srca, sa dinamitom u pesnicama, znali kao jednoj plementioj veštini dodati nijansu balkanskog viteštva. Danas, u tek stasalim generacijama, ovaj sport ima par svojih takmičara koje trenutno nudi valjevski boks.

Godine 2022.07.i 08. maja BRAĆA FILIPOVIĆ, Kristijan i Aleksandar, članovi BK „Metalac Valjevo“, seniori do 22. godine, plasirali se u finale Otvorenog prvenstva jugoistočne Srbije u Nišu, dok je Slobodan Mitrović podeljenom odlukom sudija poražen u polufinalu. Organizaciji BSS kao i tehničkog organizatora B.K. „Naissus“ iz Niša.

Godine 2022. 07. maja, preminuo DRAŠKO KOVAČEVIĆ, dugogodišnji istaknuti član i prvotimac Bokserskog kluba „Metalac Valjevo“.Draško Kovačević boksersku karijeru započeo je u Valjevu. Prošao Omladinsku školu. Važio za „nezgodnog“ boksera sa kojim niko nije lako izlazio na kraj. Prvak je Srbije 1981. i treći u Jugoslaviji u lakoteškoj kategoriji. Iste godine, Draško Kovačević je na trećem mestu Napredove liste najuspešnijih sportista Valjevskog kraja.

Draško Kovačević, 1982. proglašen za najuspešnijeg sportistu Valjevskog kraja. Imao je 22 meča (17 pobeda i pet poraza, od kojih samo jedan u prvenstvenim mečevima, a ostala četiri na revijama).Te godine Metalac je najuspešniji kolektiv a Milivoje Marić na petom mestu. Draško Kovačević (poluteška) 1984. i Milivoje Marić (teška) na prevenstvu u Titovom Užicu postali prvaci Srbije i kvalifikovali se za državno prvenstvo. Pred kraj karijere

Godine 1987. Draško Kovačević otišao je u Loznicu na pozajmicu, kojoj je pomogao da se kvalifikuje u Prvu saveznu ligu. Draškovim stopama išao je i sin Saša Kovačević, takođe teškaš Metalca. Sahranjen je ispred porodične kuće u Slatini na seoskom groblju.

Godine 2022.21. maja na 11 kolu Bokserske lige Srbije u Somboru, Kristijan Filipović, senior do 22 godine, 75 kg. bokser BK Metalca pobedio Uroša Pavlovića iz Crvene Zvezde, dok je naš drugi upareni takmičar Slobodan Mitrović, takođe senior do 22 godine, 63,5 kg, izgubio od Nazifa Sejdija iz Sombora. Trener LJubisav LJuba Milovanović.

Godine 2022.06.04. 12, poslednje kolo Bokserske lige Srbije koje se održano u subotu, 04. juna u Novom Pazaru, sportska hala Pendik. Prijavljeni su takmičari, seniori do 22 godine: Sloboan Mitrović (63,5 kg), Kristijan Filipović (75 kg) i Dimitrije Košarac (+92 kg)

Godine 2022.06.18. MIROSLAV IVANOVIĆ, senior do 22 godine, član BK Metalac Valjevo, 60 kg. sa 53 meča, uzeće učešće na Boks turniru „IVANJIČKI POBEDNIK“, subota, 18. juna 2022. godine u sportskoj hali Crnjevo, u organizaciji sportskog kluba My Gym, Ivanjica.

Turnir će okupuiti najbolje mlade nade boksa iz cele Srbije. Pored šest domaćin, na turniru će nastupaiti i 24 gostujuća boksera tako da publiku očekuje ukupno 15 borbi.

Ivanjica – Boks spektakl „Ivanjički pobednik“

Po prvi put, pred domaćom publikom nastupiće i aktuelni omladinski prvak države Uroš Veljović, član omladinske bokserske reprezentacije Srbije i osvajač nekoliko medalja na međunarodnim turnirima. Takođe, po prvi put u Ivanjici, na turniru će se održati i revijalni meč u ženskom boksu.

Pored boksa, publika će moći da uživa i u nastupu Kapoere – brazilskoj borilačkoj veštini nastaloj u 16. veku. U Kapoeri, borbene tehnike su kamuflirane u lep, moćan akrobatski ples, podržan tipičnom kapuera muzikom i pesmama koje određuju tempo igre, od bezopasnih razmena tehnika do opasnih, snažnih udaraca.

Zvanično merenje održaće se 18. juna u Hotelu Park u Ivanjici, sa početkom u 10h, dok je početak turnira zakazan za 14 časova.

Godine 2022.08.08. Revijalni boks meč – 35. tešnjarske večeri .Počeo na keju Kolubare, kod Doma kulture (Centar za kulturu). Trener Selaković Lagi Mihailo i Šef stručnog štaba Predrag Damnjanović. Na meču su učestvovali gosti – takmičari BK „Dimke“, Beograd; BK „Obrenovac“, Obrenovac i BK „Sloboda“ iz Tuzle. Održano je sedam mečeva. U šest mečeva su nastupali takmičari BK „Metalac Valjevo“ dok su u pet mečeva bili pobednici.

Godine 2022.09.04. U Valjevu umro Nešić Dule (Miodrag), bivši bokser BK Metalac iz Baljeva i BK Partizan gde je postsigao najveće uspuehe. Bio je reprezentativac Jugoslavije. Proslavio se sa pobedom nad Marjanom Benešem. Sahranjen je u u selu u okolini Valjeva..

2022 od 22. do 25. septembra u Somboru, na održanom Pojedinačnom prevenstvu Srbije u boksu za seniore Bronzana medalja Miroslavu Ivanoviću.Trener Selaković Mihailo.

Godine 2022.10.15. u sportskoj hali Student, Održan Drugi memorijalni turnir u boksu SLOBODAN LAZIĆ – Dule Cimer.
Valjevo, Hala Student, subota, 15. oktobra 2022. god. u 13.00 časova.

Slobodan Lazić – Dule Cimer (24.08.1941.-17.08.2020.) sportsku karijeru Slobodan Lazić je na trenerskom, pedagoškom radu dosegao najveće visine. Bio je trener mlade reprezentacije Jugoslavije, a zatim seniorskog tima u dva olimpijska ciklusa. U profi boksu kao trener postigao je izuzetan uspeh. Uspešno je trenirao većinu boksera profesionalaca. Među njima Gorana Delića iz Banja Luke, prvaka sveta 2005. godine u teškoj kategoriji. Kao profesionalni trener ostvario je 44 meča i isto toliko pobeda. Iza Lazića su dve olimpijade. U Moskvi (1980) je bio stručni posmatrač.

Najuspešniji jugoslovenski trener na Olimpijskim igrama u Los Anđelosu 1984, osvojene su četiri olimpijske medalje, što je najveći uspeh u istoriji boksa na ovim prostorima. Ante Josipović je osvojio „zlato“, Redžep Redžepovski „srebro“ a Mirko Puzović i Azis Salihu „Bronze“. Selektor je bio legendarni Mate Parlov. Zahvaljujući tom uspehu od države Srbije je dobio nacionalno priznanje. Trenirao je i reprezentaciju i za igre u Barseloni 1992, ali se u Španiju nije otputovalo zbog sankcija.

Po povratku u rodni grad 1973. godine posvetio se treniranju mladih, a bio je i trener prvog tima.

Kao dugogodišnji predsednik Bokserskog kluba „Metalac“ kao i trener izveo mnoge generacije vrsnih boksera i doprineo razvoju i sportskom uspehu kluba.

Počasni je predsednik BK “Metalac Valjevo”.

Tekst: BK Metalac

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *